OBVESTILO


Za pregled se je potrebno predhodno naročiti in sicer v času, ko dela vaš izbrani ginekolog na tel. št  01 620 47 79  ali po elektronski pošti vašega ginekologa.

Tudi v nujnih primerih, pred obiskom ginekologa pokličite v ambulanto. 

 

NAROČANJE KONTRACEPCIJSKIH TABLETK:

 

Na elektronsko sporočilo posamezne ambulante vašega izbranega ginekologa pošljite naslednje podatke :

 

- ime in priimek

- datum rojstva

- prvi dan zadnje menstruacije

- vrednost krvnega tlaka

- telesna teža

- vaše počutje ob jemanju kontracepcijskih tabletk

 

Na elektronsko sporočilo boste prejeli povratno informacijo o predpisu kontracepcijskih tabletk.

 

Tudi ostala zdravila, ki jih dalj časa jemljete lahko naročite po elektronski pošti vašega izbranega ginekologa. Za predpisovanje hormonske terapije nam pošljite :

- ime in priimek

- datum rojstva

- vrednost krvnega tlaka

- vaše počutje

 

Za naročanje napotnic pokličite po telefonu v času ordinacijskega časa vašega ginekologa ali posredujte vaše spročilo po elektronski pošti.

 

V zdravstveni dom - čakalnico prihajajte največ 5 minut pred načrtovanim terminom.

 

Lep pozdrav.

 

Janez Zupančič, dr. med., direktor zavoda

 


OBVESTILO

 

Z dnem, 4.1.2022 je v dispanzerju za žene aktivirana direktna linija. Klice sprejemamo v ordinacijskem času vašega izbranega ginekologa. Za vse dodatne informacije lahko pokličete na informacije 01/7819-000

 

Direktna telefonska številka dispanzerja za žene: 01/620-47-79


Spoštovani bodoči starši!


Termine  šole za starše objavimo v nadaljevanju.

Prosimo za razumevanje.  Lep pozdrav!

Cepljenje nosečnic


Cepljenje za nosečnice je priporočeno cepljenje proti oslovskemu kašlju in cepljenje proti gripi. Na ta način varno in učinkovito zaščitimo nosečnico in novorojenčka pred omenjenima boleznima in zapleti. Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju se priporoča čim prej po 24. tednu nosečnosti, v vsaki nosečnosti, cepljenje proti gripi pa pred oz. v sezoni gripe. S cepljenjem gradite temelje za zdravje svojega otroka že od samega začetka.

Cepljenje proti gripi

Med nosečnostjo pride do začasnih sprememb v delovanju imunskega sistema, srca in pljuč, zato se poveča dovzetnost za hujši potek gripe. V primerjavi z drugimi zdravimi odraslimi imajo nosečnice povečano tveganje za zaplete in sprejem v bolnišnico zaradi gripe. Gripa je lahko huda bolezen tudi za novorojenčka, saj njegov imunski sistem še ni popolnoma razvit in se tako težje bori proti okužbi. Gripa med nosečnostjo pa lahko povzroči tudi prezgodnji porod ali nizko porodno težo novorojenčka.

Cepljenje proti sezonski gripi je varno v vseh obdobjih nosečnosti. Po cepljenju nastanejo protitelesa, ki se prenesejo z matere na otroka in ga tako zaščitijo za prvih šest mesecev življenja. Cepljenje proti gripi je brezplačno za vse nosečnice z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

 

Cepljenje proti oslovskemu kašlju

Oslovski kašelj je zelo nalezljiva bakterijska okužba dihal, ki povzroča hude napade kašlja. Najbolj prizadene dojenčke do šestega meseca starosti. Ob tem je potrebno vedeti, da mnogi dojenčki z oslovskim kašljem sploh ne kašljajo, ampak lahko samo prenehajo dihati in pomodrijo.

Cepljenje nosečnic proti oslovskemu kašlju pred boleznijo zaščiti otroka v prvih tednih življenja, preden pridobi lastno zaščito s cepljenjem, ki se začne v starosti 3 mesecev. Poleg tega cepljenje pred boleznijo zaščiti tudi nosečnico, ki bi po rojstvu bolezen lahko prenesla na svojega otroka. Cepljenje nosečnic je priporočljivo čim prej po 24. tednu nosečnosti in sicer v vsaki nosečnosti. Cepljenje je priporočljivo ne glede na to, ali je bila ženska cepljena že v preteklosti oz. je oslovski kašelj celo prebolela. Cepljenje proti oslovskemu kašlju je brezplačno za vse nosečnice z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.


Več informacij o cepljenju pa si lahko ogledate na spodnjih povezavah:


https://nijz.si/wp-content/uploads/2018/05/Oslovski-kaselj_A5_2.pdf

https://nijz.si/wp-content/uploads/2022/11/who0054_pregnant_factsheet_slo.pdf

https://nijz.si/wp-content/uploads/2022/01/Pricakujemo-dojencka-VSEBINA-3.-ponatis-2022-KONCNA-SPLET...


cepljenje nosekapng